Gyümölcsevő piráját fogtak az Alcsi Holt-Tiszában

Megosztás

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) osztotta meg a meglepő hírt, miszerint július elején egy Dél-Amerikában őshonos, gyümölcsevő piráját fogott egy horgász. A szokatlan halfaj jelenlétét először a rendszerváltás környékén, a paksi atomerőmű csatornájában észlelték, most az Alcsi Holt-Tiszából került elő egy.

A hónap első napjaiban Csonó Tibor tett közzé egy fényképet, amelyen az Alcsi Holt-Tiszából kifogott egyedet tartja a kezében, amit sajnos nem tettek el. A kép alapján tudták megállapítani, hogy egy pirapitingáról (Piaractus brachipomus) lehet szó.

„A kép alapján csupán a legfőbb külső határozó bélyegek alapján lehet azonosítani a halfajt. Az oldalvonal mentén 104 pikkely számolható, az oldal fölött 34, míg alatta 27. Az első hátúszón megszámolható úszósugarak száma 14, a farok alattin 25, a mellúszón pedig 14.” – írta Sólyom Norbert biológus.  

A különös halfaj megtelepedésének kockázata elenyésző, a szakirodalom alapján a pirapitinga 13 Celsius-fokos vízhőmérséklet alatt elpusztul. A biológus azonban hangsúlyozza, ennél nagyobb kockázatot jelent egy ismeretlen, trópusi halbetegség elterjedése, amely veszélyeztetheti a víztér halállományát.

Kép: Kötivizig/Csonó Tibor

Kapcsolódó cikkek